ANTWERPEN | Hoge Raad voor Diamant


Door gebruik van actuele technologie en hedendaagse materialen, het bestaande steigradgebouw renoveren, integreren met het hrd-gebouw en herwaarderen naar actuele kantoor- en comfortbehoeften.

Werffoto's

Integratie als uitdaging

Het bestaande kantorencomplex van de Hoge Raad voor Diamant Antwerpen, gelegen in het hart van de Antwerpse Diamantwijk, diende uitgebreid en samengevoegd te worden met de aanpalende diamantslijperij.

Deze laatste heeft een draagconstructie die berekend was op deze specifieke functie met zeer grote overlasten op de vloerplaten. Bovendien stemden de vloerpassen van de twee te integreren gebouwen zo goed als overeen. Deze twee factoren maakten het mogelijk om een concept uit te werken waarin de aanpalende gebouwen naadloos in elkaar konden overgaan, zowel binnen als buiten, en dat de beide gebouwen eveneens konden uitgebreid worden met extra verdiepingen.

Dit alles was echter enkel mogelijk door een doorgedreven wisselwerking tussen architecten en bouwheer enerzijds en een intense samenwerking tussen ingenieurs en architecten anderzijds. Want zowel de extra vier verdiepingen, uitgevoerd in een stalen skelet, als de intelligente gevel, zijn architecturale en constructieve huzarenstukjes.

Gevelconcept

De fijne screening op de glashuid over de hele voorgevelbreedte verwijst naar de vertikale stroken van de oorspronkelijke gevel van hrd. In de Hovenierstaat werd de voorgevel op het gelijkvloers over het ganse gevelvlak gelijk getrokken (één rechte bouwlijn en uitgevoerd in hetzelfde materiaal: een doorlopende natuurstenen sokkel, welke ruimte laat voor identificatie (de hrd-logo’s).

OPDRACHTGEVER Hoge Raad voor Diamant vzw
INGENIEUR STABILITEIT Jan Van Aelst bvba, Antwerpen
INGENIEUR HVAC Studiebureau alexAnder janssens, Hove
INGENIEUR SANITAIR EN ELECTRA Gebotec bvba, Mortsel
AANNEMER RUWBOUW Bouwbedrijf Dillen bvba, Balen
AANNEMER DUBBELE HUID FMP, Duffel
AANVANG UITVOERING september 2004
OPLEVERING AFWERKING december 2005