HEFFEN | Kerremans


Aan de rand van de stad Mechelen staat een (kraak)pand al decennia lang te verkrotten.

Na een eerste overleg met de stad Mechelen werd duidelijk dat de bestaande ‘footprint’ van de woning enkel behouden kon blijven bij een renovatiedossier. Indien bouwheer zou opteren voor afbraak en wederopbouw van het pand, dan zou dat geresulteerd hebben in een kleinere netto vloeroppervlakte en een kleiner volume. Dit was voor de bouwheer absoluut geen optie.

Werffoto's

Van kraakpand tot loft

De term zelfbouwer mag in dit dossier zeer letterlijk genomen worden. Bouwheer heeft gedurende 3 jaar zijn schouders onder deze verbouwing gezet en heeft, op enkele gespecialiseerde loten na, de volledige werf zelf gerealiseerd. Uiteraard heeft deze keuze het totale kostenplaatje van de verbouwing fiks naar beneden gehaald. Gezien de verbouwing gespreid werd over een periode van circa 3 jaar, had dit eveneens een spreiding van de kosten tot gevolg.  

Volgens het box - in - a - box principe werd de buitenstructuur van het pand (massieve buitenmuren) volledig behouden. (met uitzondering van de aanpassingen van de gevelopeningen en het openwerken van de inkompartij) Deze massieve rode buitenmuren in rode baksteen bepalen in grote mate het karakter van het pand. 

Om deze bestaande buitenmuren niet bijkomend te belasten (o.a. door de nieuwe verdiepingsvloer in welfsels) werd er in samenspraak met de ingenieur stabiliteit, geopteerd voor een nieuwe dragende structuur (snelbouwsteen van 14cm) aan de binnenzijde, naast de massieve buitenmuren. Er werd een nieuwe funderingsplaat gestort, waarop dit nieuw binnenspouwblad kon dragen. Op deze nieuwe dragende muren, kon de nieuwe verdiepingsvloer (welfsel) afsteunen en eveneens het nieuwe dakgebinte op bevestigd worden. Men kan stellen dat het jasje van het pand behouden bleef, maar dat er een nieuwbouw werd opgetrokken binnen dit bestaande jasje.

In tegenstelling tot de zeer gesloten voorgevel werd de achtergevel volledig opengewerkt met grote glaspartijen. De leefruimtes aan de achterzijde van de woning lopen tot in de nok van het dak, waarbij de stalen draagstructuur bewust in het zicht gelaten werd. Een patio centraal in de woning zorgt er voor dat alle ruimtes genieten van natuurlijk daglicht.  

Voor de binnenafwerking  werd geopteerd voor gepolierde betonplaat (licht grijs) in combinatie met vloerverwarming. 

OPDRACHTGEVER Dhr. & Mevr. T. Henderickx - Kerremans   
INGENIEUR STABILITEIT Kurt Laeremans, Zwalm
AANNEMER RUWBOUW Tom Henderickx himself 
AANVANG UITVOERING april 2014
OPLEVERING maart 2015