HEMIKSEM | Foulon


Koken, keuvelen en huiswerk maken in een leefkeuken als centrale ruimte in de woning, grenzend aan de tuin, zonder het contact met de andere leeffuncties te verliezen...

Werffoto's

Centrale vide 

Het allom gekende probleem bij een woning van het ‘bel-étage’ type is het beperkte contact met de tuin. Bouwheer wenst een grote leefkeuken op het gelijkvloers, maar met voldoende contact naar de andere leefruimtes op de 1ste verdieping. Ook wordt de vraag gesteld om mee licht binnen te trekken centraal in de woning. 

De nieuwe uitbreiding aan de achterzijde van de woning strekt zich uit over anderhalve verdieping, waarbij een ruime vide zorgt voor contact tussen de leefruimte op de 1ste verdieping en de nieuwe leefkeuken op het gelijkvloers. Er wordt geopteerd voor een glazen borstwering op de 1ste verdieping, om enerzijds het licht van de ramen in de achtergevel optimaal tot diep in de woning binnen te trekken en anderzijds om ervoor te zorgen dat het contact tussen leefruimte, bureau en leefkeuken wordt geoptimaliseerd.

De vide wordt gecreeërd door in de bestaande woning, een deel van de betonnen vloerplaat tussen gelijkvloers en 1ste verdieping weg te breken.  De bestaande trap in de inkomhal blijft behouden waardoor er geen bijkomande trap dient geplaatst te worden in de nieuwe uitbreiding.

Waar zich voorheen op de 1ste verdieping de keuken bevond, bevindt zich nu een bureauruimte, die via de vide eveneens in contact staat met de leefruimte op de 1ste verdieping en de leefkeuken op het gelijkvloers.

De achtergevel is grotendeels opgetrokken uit glasoppervlakte (aluminium buitenschrijnwerk) waardoor er riant veel licht kan binnenvallen op alle verdiepingen. De overige delen van de gevel zijn afgewerkt met een lichte gevelbezetting. 

 

OPDRACHTGEVER Dhr. & Mevr. Van Hoye - Foulon
INGENIEUR STABILITEIT Kurt Laeremans, Zwalm
AANNEMER RUWBOUW Paul Verschueren Algemene Bouwonderneming bvba, Zandhoven
AANVANG UITVOERING augustus 2014
OPLEVERING februari 2015