SCHELLE | Van Herbruggen


BEN - woning met E-peil van -2

De wens van de 'bouwvrouw' iszeer duidelijk: een ruime eengezinswoning met veel licht en open ruimtes, met de nadruk op zeer energiezuinig. Al snel valt het woord BEN woning en in samenwerking met Groep Dirk De Groof en aannemer Decostruct bvba  wordt alles in het werk gesteld om deze doelstellingen te realiseren.  Dankzij een goed doordachte structuur, indeling, de juiste technieken en een zeer perfomante luchtdichtheid, behaalt de woning een E-peil van maar liefst  -2!

De grote glazen raampartijen aan de achterzijde van de woning (aan de keuken en de eetkamer) voorzien de woning niet alleen van overvloedige lichtinval, maar laten bovendien toe de nodige zonnewinsten te behalen. Een centrale vide in de woning zorgt voor visueel contact tussen de woonkamers op het gelijkvloers en het thuiskantoor op de 1ste verdieping. Door het plafond van dit thuiskantoor op de 1ste verdieping weg te laten, loopt deze ruimte door tot in de nok van het hellende dak.  

De glazen borstweringen op de 1ste verdiepingen zorgen er voor dat de ruimtes van de verschillende verdiepingen visueel in elkaar doorlopen en bieden verrassende zichten vanop het gelijkvloers. 

De gevel wordt opgetrokken in een recuperatiegevelsteen en uitgevoerd in wildverband. Een deel van de voorgevel wordt geaccentueerd met lichte gevelbezetting. 

Het werd een BEN-woning die zonder meer energieneutraal is. Met een E-peil van -2 kan gesteld worden dat er zeer weinig energie verbruikt wordt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. De woning is uitgerust met zonnepanelen, geothermische warmtepomp, balansventilatie systeem D en regenwaterrecuperatie. Deze morderne technieken werden probleemloos gecombineerd met een klassieke bouwmethode (massiefbouw) 

INZETTEN OP ISOLATIE VAN DE GEBOUWSCHIL, LUCHTDICHTHEID EN TECHNIEKEN, ZONDER TE MOETEN INBOETEN AAN COMFORT, LICHT, OPENHEID EN RUIMTE

OPDRACHTGEVER Van Herbruggen
INGENIEUR STABILITEIT Kurt Laeremans
AANNEMER RUWBOUW Decostruct bvba
FOTOGRAFIE Bart Gosselin Photography
AANVANG UITVOERING september 2015
OPLEVERING september 2016