BOOM | Hansen


Wit witter witst

De Rupelstreek staat bekend om de kleiwining en de voormalige steenbakkerijen. De vele typische arbeidershuisjes werden meestal door de fabrieksbazen in serie gebouwd. Een gezin met 2 kleine kinderen ontdekte al snel enkele nadelen van zulks een huisje: klein wonen met zeer veel koterijen achteraan en donkere ruimtes in de woning.

De kotereijen en aanbouwen achteraan de woning worden gesloopt, alsook de verdiepingsvloer en trap in de bestaande woning. Enkel de voorgevel en het bestaande hellende dak overleven de sloopwerken. Het storten van een nieuwe betonplaat, zowel in de bestaande woning als in de nieuwe uitbreiding achteraan de woning, laat toe om het geheel optimaal te isoleren. 

Om de bestaande zijmuren van de woning niet bijkomend te belasten, (o.a. door de nieuwe verdiepingsvloer) wordt er in samenspraak met de ingenieur stabiliteit, geopteerd om een nieuwe dragende structuur (snelbouwsteen van 14cm) aan de binnenzijde van de bestaande woning op te trekken. Achteraan de woning komt een nieuwe uitbreiding tot op de maximaal toegelaten bouwdiepte van 17 meter.  

Een patio centraal in de woning zorgt ervoor dat ook de keuken en de eetkamer, die toch centraal en dieper in de woning liggen, kunnen genieten van natuurlijk daglicht. Tevens zorgen de glazen wanden van de patio voor een visueel contact tussen de verschillende ruimtes op het gelijkvloers. 

De woning wordt uitgerust met een nieuwe hoge rendements gaswandketel, wordt volledig verwarmd met vloerverwarming en wordt geventileerd volgens systeem C. (natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer)

Voor de binnenafwerking wordt geopteerd voor PU gietvloer (grijs op het gelijkvloers en wit op de 1ste verdieping)  in combinatie met vloerverwarming. Eveneens de nieuwe betonnen trap wordt bekleed met een witte PU gietvloer. Een dakvlakraam in het hellende dak bovenaan de trap, maakt dat de nachthal baadt in het licht. 

EEN PATIOWONING ALS OPLOSSING VOOR DE VRAAG NAAR MEER BEWOONBARE OPPERVLAKTE OM TE WONEN EN TE SLAPEN, WAARBIJ LICHTINVAL NIET MAG ONTBREKEN

OPDRACHTGEVER Hanssen - Lambrechts  
INGENIEUR STABILITEIT Kurt Laeremans
AANNEMER RUWBOUW Decostruct bvba
FOTOGRAFIE Bart Gosselin Photography
AANVANG UITVOERING april 2016
OPLEVERING november 2016

Bekijk de werffoto's