BOOM | Hansen


De Rupelstreek staat bekend om de kleiwining en de voormalige steenbakkerijen. De vele typische arbeidershuisjes werden meestal door de fabrieksbazen in serie gebouwd. Een gezin met 2 kleine kinderen ontdekte al snel enkele nadelen van zulks een huisje: klein wonen met zeer veel koterijen achteraan en donkere ruimtes in de woning. De vraag naar meer bewoonbare oppervlakte om te wonen en te slapen, waarbij lichtinval niet mag ontbreken, werd het uitgangspunt van deze totale 'make-over'. 

Werffoto's

Wit witter witst

De kotereijen en aanbouwen achteraan de woning werden gesloopt, alsook de verdiepingsvloer en trap in de bestaande woning. Enkel de voorgevel en het bestaande hellende dak overleefden de sloopwerken. Het storten van een nieuwe betonplaat, zowel in de bestaande woning als in de nieuwe uitbreiding achteraan de woning, liet toe om het geheel optimaal te isoleren. 

Om de bestaande zijmuren van de woning niet bijkomend te belasten, (o.a. door de nieuwe verdiepingsvloer) werd er in samenspraak met de ingenieur stabiliteit, geopteerd om een nieuwe dragende structuur (snelbouwsteen van 14cm) aan de binnenzijde van de bestaande woning op te trekken. Achteraan de woning kwam een nieuwe uitbreiding tot op de maximaal toegelaten bouwdiepte van 17 meter.  

Een patio centraal in de woning zorgt ervoor dat ook de keuken en de eetkamer, die toch centraal en dieper in de woning liggen, kunnen genieten van natuurlijk daglicht. Tevens zorgen de glazen wanden van de patio voor een visueel contact tussen de verschillende ruimtes op het gelijkvloers. 

Voor de binnenafwerking werd geopteerd voor PU gietvloer (grijs op het gelijkvloers en wit op de 1ste verdieping)  in combinatie met vloerverwarming. Eveneens de nieuwe betonnen trap werd bekleed met een witte PU gietvloer. Een dakvlakraam in het hellende dak bovenaan de trap, maakt dat de nachthal baadt in het licht. 

OPDRACHTGEVER Dhr. & Mevr. S. Hanssen - Lambrechts  
INGENIEUR STABILITEIT Kurt Laeremans, Zwalm
AANNEMER RUWBOUW DECOSTRUCT bvba , Boom
AANVANG UITVOERING april 2016
OPLEVERING november 2016