BREENDONK | De Wit


Geef ons licht

De aanbouwen achteraan de woning maakten dat er geen contact was met de tuin en dat bovendien de eetkamer het zonder daglicht moest stellen. Deze keer is de vraag naar meer nuttige oppervlakte niet het uitgangspunt van de verbouwing. De woning is zelfs groot genoeg voor de bouwheer. Het koppel ergert zich aan de donkere eetkamer centraal in de woning en wil de mooi aangelegde tuin mee tot in de woning brengen. 

Alle koterijen worden gesloopt, alsmede de badkamer op de eerste verdieping. Het storten van een nieuwe betonplaat, zowel in de bestaande woning als in de nieuwe uitbreiding achteraan de woning, laat toe om het geheel optimaal te isoleren. 

De eetkamer blijft centraal in de woning zitten, maar baadt nu in het licht door de keuze om het platte dak van de nieuwe uitbreiding in 2 niveaus uit te voeren. Dit creëert de mogelijkheid om tussen de 2 platte daken een groot vast raam te plaatsen. De ingreep om de nachthal open te werken en te voorzien van een vast raam met uitzicht op de eetkamer, zorgt dat eveneens de nachthal kan meegenieten van daglicht. 

De keuken bevindt zich achteraan de woning op het gelijkvloers: een groot schuifraam dat doorloopt tot voorbij het plafond, laat het licht tot diep in de ruimte vallen. 

De woning wordt uitgerust met een nieuwe hoge rendements gaswandketel, verwarmd met radiatoren en geventileerd volgens systeem C. (natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer)

De keuze voor eenvoudige industriële materialen geeft deze verbouwing een eigen karakter. Voor de binnenafwerking werd geopteerd voor een gepolierde betonvloer (grijs ) in de nieuwe uitbreiding en een geoliede eiken parket in de bestaande woning, dit in combinatie met radiatoren.  Voor de nieuwe buitengevels wordt gekozen voor een witte gevelbezetting en een geprofileerde zwarte aluminium gevelbekleding.  

DE DONKERE EETKAMER CENTRAAL IN DE WONING MAAKT PLAATS VOOR EEN HOGE RUIMTE DIE BAADT IN HET LICHT  

OPDRACHTGEVER De Wit - De Wachter
INGENIEUR STABILITEIT Kurt Laeremans
AANNEMER RUWBOUW Decostruct bvba
FOTOGRAFIE Bart Gosselin Photography
AANVANG UITVOERING september 2016
OPLEVERING mei 2017

Bekijk de werffoto's