HEFFEN | Kerremans


Van kraakpand tot loft

Aan de rand van de stad Mechelen staat een (kraak)pand al decennia lang te verkrotten.

Na een eerste overleg met de stad Mechelen wordt duidelijk dat de bestaande ‘footprint’ van de woning enkel behouden kon blijven bij een renovatiedossier. Indien bouwheer zou opteren voor afbraak en wederopbouw van het pand, dan zou dat resulteren in een kleinere netto vloeroppervlakte en een kleiner volume. Dit is voor de bouwheer absoluut geen optie.

De term zelfbouwer mag in dit dossier zeer letterlijk genomen worden. Bouwheer zet gedurende 3 jaar zijn schouders onder deze verbouwing en realiseert, op enkele gespecialiseerde loten na, de volledige werf zelf. Uiteraard haalt deze keuze het totale kostenplaatje van de verbouwing fiks naar beneden. Gezien de verbouwing gespreid wordt over een periode van circa 3 jaar, heeft dit eveneens een spreiding van de kosten tot gevolg.  

Volgens het box - in - a - box principe wordt de buitenstructuur van het pand (massieve buitenmuren) volledig behouden, met uitzondering van de aanpassingen van de gevelopeningen en het openwerken van de inkompartij.  Deze massieve rode buitenmuren in rode baksteen bepalen in grote mate het karakter van het pand. 

Om deze bestaande buitenmuren niet bijkomend te belasten (o.a. door de nieuwe verdiepingsvloer in welfsels) wordt er in samenspraak met de ingenieur stabiliteit, geopteerd voor een nieuwe dragende structuur (snelbouwsteen van 14cm) aan de binnenzijde, naast de massieve buitenmuren. Er wordt een nieuwe funderingsplaat gestort, waarop dit nieuw binnenspouwblad kon dragen. Op deze nieuwe dragende muren, kan de nieuwe verdiepingsvloer (welfsel) afsteunen en eveneens het nieuwe dakgebinte op bevestigd worden. Men kan stellen dat het jasje van het pand behouden bleef, maar dat er een nieuwbouw wordt opgetrokken binnen dit bestaande jasje.

In tegenstelling tot de zeer gesloten voorgevel wordt de achtergevel volledig opengewerkt met grote glaspartijen. De leefruimtes aan de achterzijde van de woning lopen tot in de nok van het dak, waarbij de stalen draagstructuur bewust in het zicht gelaten wordt. Een patio centraal in de woning zorgt er voor dat alle ruimtes genieten van natuurlijk daglicht.  

De woning wordt uitgerust met een nieuwe hoge rendements gaswandketel, wordt volledig verwarmd met vloerverwarming en wordt geventileerd volgens systeem C. (natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer)

Voor de binnenafwerking  werd geopteerd voor gepolierde betonplaat (licht grijs) in combinatie met vloerverwarming. 

EEN OVERVLOED AAN LICHT EN RUIMTE ACHTER EEN VOLLEDIG GESLOTEN VOORGEVEL

OPDRACHTGEVER  Henderickx - Kerremans   
INGENIEUR STABILITEIT Kurt Laeremans
AANNEMER RUWBOUW Tom Henderickx himself 
FOTOGRAFIE  FC Lama
AANVANG UITVOERING april 2014
OPLEVERING maart 2015

Bekijk de werffoto's