REET | Spiessens


Een vrijstaande woning in een rustige straat, op een lapje grond van om en bij de 900m2. Bouwheer is in eerste instantie verliefd op dit lapje grond en de rustige straat, niet ver van school en dorpscentrum… Er wordt een architect onder de arm genomen omdat een grondige verbouwing zich opdringt. Evoluties op het vlak van akoestiek, isolatie, algemeen wooncomfort en rationeel energieverbruik, doen de bouwheer besluiten om deze vrijstaande woning uit de jaren ‘50 klaar te stomen voor de komende decennia…

Werffoto's

Rustig en ruim wonen nabij het dorpscentrum

Blijkt dat bouwheer niet alleen verliefd is op het stukje grond en de ligging, de architect krijgt eveneens de instructie mee om de typologie van het hoofdvolume te behouden. De bijgebouwen aan de achterzijde van de woning worden deels afgebroken, deels terug opgetrokken en met elkaar verbonden door een overkragend element, waaronder zich het overdekt terras bevindt. De opening in het dak van het overdekte terras, zorgt voor voldoende lichtinval tot diep in de woning, maar fungeert bovenal als patio waar het in de zon en uit de wind heerlijk vertoeven is. De achterzijde van de woning wordt helemaal opengewerkt met grote glaspartijen, waarbij een oversteek zorgt voor een beperkte zonnehinder.

De bestaande indeling van de woning wordt grondig door elkaar geschud. In de bestaande inkomhal bevindt zich een steile trap naar de eerste verdieping. Boven de inkomhal situeert zich de badkamer. Door de trap weg te nemen uit de inkomhal en de badkamer te verplaatsen, wordt een ruime inkomhal gecreëerd waarbij interactie met de eerste verdieping mogelijk is. De glazen borstwering in de nachthal op de eerste verdieping zorgt voor nog meer openheid. 

De verschillende functie op de gelijkvloerse verdieping (koken, ontbijten, eten en zitten) worden allen verbonden met het overdekt terras. De trap naar de eerste verdieping maakt deel uit van de leefruimte, zonder opzichtig aanwezig te zijn. De trap naar de 2de verdieping (zolder) ligt in het verlengde, wat zorgt voor een perspectief over de volledige breedte van de woning.

Het feit dat de slaapkamers op de eerste verdieping overdreven groot waren, bood de mogelijkheid om de beide trappen dwars in de woning te positioneren. 1 slaapkamer werd opgegeven en hier werd de badkamer in onder gebracht. Deze ingreep heeft tot gevolg dat de voorheen lange smalle nachthal, nu een grote lichte ruimte is geworden, waar 3 slaapkamers, een badkamer en 2 trappen op uit geven. In combinatie met de vide, waar een glazen borstwering werd toegepast, ontstaat een open plan met toch voldoende privacy.

Naast een grondige styling van de buitenschil en een ingrijpende verschuiving van de indeling van de ruimtes, werd deze woning eveneens voorzien van alle comfort inzake centrale verwarming en domotica. De overvloedige lichtinval, de verschillende perspectieven binnen in de woning en toch de keuken te kunnen afsluiten, het verborgen zitten van de trap naar de eerste verdieping en het benutten van verloren ruimten onder de trappen, wordt door de bouwheer en architect ervaren als positieve elementen van de deze verbouwing.

OPDRACHTGEVER Dhr. & Mevr. Uyttebroek - Spiessens
INGENIEUR STABILITEIT Kurt Laeremans, Zwalm
AANNEMER RUWBOUW DECOSTRUCT bvba, Boom
AANVANG UITVOERING mei 2012
OPLEVERING december 2012